
Чим відрізняється арабіка від робусти
Зерна арабіки та робусти - це два основних види, які складають основу всієї кавової індустрії. Комусь вони можуть здатися абсолютно однаковими як зовні, так і за смаковими характеристиками. Але справжні гурмани точно знають всі їхні органолептичні якості, відмінності та подібності. Сьогодні розберемо, як відрізнити зерна кави арабіки від робусти, що з них краще вибрати і що корисніше.
Що таке арабіка і робуста в каві
Відмінність арабіки і робусти не тільки в назві кавових зерен. Це два різні сорти дерев, які мають різні смакові та хімічні характеристики.
Арабіка - це найпоширеніший вид. На нього припадає близько 60-70% світового виробництва. Ці зерна найчастіше вирощують у Латинській Америці, Східній Африці та Ефіопії. Вони менш стійкі до хвороб і шкідників, тому на вирощування потрібно більше витрат. Самі зерна витягнуті, борозенка вигнута. Вони мають світло-коричневий відтінок. Арабіка відрізняється від інших сортів м'яким смаком з легкою кислинкою і насиченим ароматом з нотами фруктів і ягід.
Робуста вважається другим за популярністю сортом кави. Її вирощують у В'єтнамі, Індії, Західній і Центральній Африці, Індонезії. Цей сорт не такий вибагливий, як робуста. Він добре переносить різні кліматичні умови, включно з високими температурами і вологістю. Зерна мають округлу форму, темний колір і пряму борозенку. У каві робуста дає більш землистий, деревний і горіховий відтінок. Вона може здатися грубою і гіркою, тому що кількість кофеїну в зернах удвічі більша.
Арабіка чи робуста: що краще вибрати
Кава арабіка і робуста мають своїх поціновувачів. Вибір зазвичай залежить не лише від смакових вподобань, а й від часу доби та мети - просто насолодитися органолептикою напою чи як слід підбадьоритися.
Зазвичай зернову каву арабіка обирають:
- люди, які чутливі до кофеїну;
- поціновувачі витонченого та м'якого смаку з фруктово-ягідними нотками;
- любителі пити каву без додавання цукру та молока, щоб насолодитися чистим післясмаком.
Кава в капсулах з робустою більше підходить таким категоріям людей:
- хто шукає доступний за ціною напій;
- тим, хто віддає перевагу насиченій і міцній каві з яскраво вираженою гіркотою;
- хто любить пити напій, що бадьорить, з різними добавками (цукром, молоком, сиропами), що дає змогу краще розкрити смак робусти;
- тим, хто потребує потужного заряду енергії.
Вміст кофеїну в арабіці та робусті різний, що істотно впливає на смак. Тому багато виробників і баристи змішують ці два сорти в пропорціях 70/30 або 80/20, щоб досягти ідеального балансу міцності й ароматичних характеристик. Серед яскравих представників - кава Kimbo і кава в зернах Covim.
Різниця між кавою арабіка та робуста: порівняльна таблиця
Порівняння робусти та арабіки найшвидше допоможе обрати найкращий варіант для кавоманів. Завдяки розумінню всіх смакових та ароматичних аспектів можна підібрати ідеальну суміш, яка дасть змогу насолодитися вишуканим смаком і подарувати заряд бадьорості.
Характеристика | Арабіка | Робуста |
Форма зерен | Витягнуті, вигнута борозенка |
Округлі, пряма борозенка |
Колір зерен | Світло-коричневий | Темно-коричневий |
Смак |
М'який, фруктовий, кислинка | Жорсткий, гіркий, землистий |
Вміст кофеїну |
1.2-1.5% |
2.2-2.7% |
Аромат | Багатий, складний | Менш виражений |
Вирощування | Високогір'я, помірний клімат |
Низини, жаркий клімат |
Стійкість | Низька | Висока |
Ціна |
Більш висока Більш доступна висока | Доступніша |
Часто під час порівняння багато хто задається питанням, чому робуста дешевша за арабіку. На це є кілька причин:
- простий збір урожаю, адже робусту збирають механічним шляхом, а арабіку - вручну;
- невибагливість до клімату, що значно спрощує вирощування;
- висока врожайність і стійкість до різних хвороб;
- низький попит на преміум-ринку через грубий смак.
Але іноді не можна одразу сказати, яка кава дорожча - арабіка чи робуста. Буває так, що вартість першого сорту у багато разів перевищує другий. Це залежить від урожаїв, логістики, рівня обробки.
Що корисніше: арабіка чи робуста
Однозначно можна сказати тільки, що міцніше - арабіка чи робуста. Тут перше місце посідає саме другий сорт. А ось користь залежить не тільки від різновиду, а й від способу приготування, рівня обсмажування і ступеня обробки.
Якщо розглядати з погляду здоров'я, то арабіка м'яко впливає на нервову і серцево-судинну систему. Усе через низький вміст кофеїну. Цей сорт не так сильно подразнює шлунок і містить більше антиоксидантів, кислот. Вони сприяють боротьбі зі старінням.
Робуста покращує витривалість, концентрацію та добре бадьорить. Також цей сорт має антибактеріальні властивості через хлорогенову кислоту в складі. Робусту можуть призначати при зниженому тиску.
Тому перш ніж купити каву, необхідно точно знати всі свої смакові вподобання і відмінність між цими сортами. Тоді ви зможете скуштувати по-справжньому вишуканий напій, який підніме настрій.
Як зберігати зернову каву в домашніх умовах
Підбадьорливий, насичений смак з улюбленими нотами, аромат, що проникає через рецептори до самої душі та незамінний ранковий ритуал, покликаний...
Обсмажування кави: ступені, смак, відмінності
На смак готового кавового напою впливає безліч чинників. Серед них сорт зерен кави, місце їхнього зростання і, звісно ж, обсмажування...
Види торгових і вендингових апаратів
Торгові автомати - звична справа в офісах, на вулицях, у метро, школах. У них можна купити каву, снеки, воду зручно і швидко...